Start It Smart набира кандидати за петата си стартъп програма

July 6, 2016 in ОТТ Новини

Екипи с иновативни идеи могат да кандидатстват до края на юли, а програмата започва в края на септември

Българската предприемаческа организация Start It Smart е отворила нов прозорец за кандидатстване за подготвителната си програма. Екипи с иновативни идеи могат да кандидатстват до 31 юли, като попълнят онлайн апликационна форма, а самото обучение започва малко след средата на септември. Инициативата цели да събере млади предприемачи на едно място, да им предостави обучение по ключови за започването на бизнес теми и да ги свърже с ментори и инвеститори. За петте години от съществуването си през преакселератора са минали около 250 екипа с идеи, като днес около 10% от тях са развиваши се компании. Примери за такива сабългарската пъзел стая Dextrophobia Rooms, социалната мрежа за знания Divera, системата за мобилни плащания в градския транспорт Tickey и др.

От тази година Start It Smart си партнира с технологичните компании Microsoft и ICB и така ще може да предложи на участниците достъп до техните технологични решения. През 2014 г. Start It Smart сключи партньорство и с една от най-високо признатите преакселераторски програми в света – Startup NEXT. Благодарение на това представители на стартиращата компания Tickey заминаха на обучение в САЩ през миналата година.

Защо да стартираш там

Програмата на Start It Smart е десет седмици и обучението е по пет основни за започването на бизнес направления – продуктово развитие, връзки с клиентите, бизнес развитие, изграждане на екип и възможности за финансиране. Освен обучения Start It Smart предлага на участниците и редица услуги и продукти на свои партньори – например различни технологични платформи, в които да експериментират и разработват свои продукти. Друго облекчение за участващите стартъпи са консултации от специалисти в различни области и безплатно ползване на офис пространството на организацията. Програмата ще завърши с Demo Day, когато екипите ще имат възможността да представят вече развитите си идеи и продукти пред аудитория от потенциални инвеститори.

До момента компаниите, взели участие в преакселератора на Start It Smart, са успели да наберат общо 1.5 млн. евро първоначални инвестиции, уточнява Никола Янев, президент на организацията. Сумата не изглежда впечатляваща, но предвид факта това, че в програмата влизат екипи с начални идеи, самото им развитие до компании може да бъде отчетено като успех.

През новия сезон организацията е планирала няколко нововъведения. В момента тя преговаря за нови офис пространства. Очаква се те да са с размер около 300 кв.м и да се състоят от коуъркинг пространство и център за събития и презентации. В мрежата на Start It Smart има и около 70 ментори, които ще могат да съветват младите предприемачи, допълва Янев.

Подборът 

Влизането в програмата минава първо през попълването на апликационна форма за участие, в която трябва да бъдат описани идеята и екипът. Симеон Петров съветва кандидатите да обърнат особено внимание при подбора и описанието на екипа, тъй като опитът му показва, че идеята се изменя по време на програмата. След затварянето на апликационния прозорец в края на юли кандидатите ще бъдат пресети и с продължаващите ще бъдат проведени интервюта между 20 август и 5 септември. После селектираните екипи, които се очаква да са около 50, ще имат възможността да представят идеите си на живо. Целта на Start It Smart е от тях да избере 25 до 30 екипа, които ще влязат за обучение.

В началото на програмата екипите подписват договор, според който при достигане на 30 хил. лв. оборот или получаване на инвестиция над 30 хил. лв. на година след приключването ѝ, трябва да заплатят на организацията 3 хил. лв. Иначе самата преакселераторска програма е безплатна за екипите, като от Start It Smart имат само едно изискване – постоянно присъствие на поне един член от екипа в споделеното работно пространство.

Автор на статията: Александра Козбунарова

Източник: http://www.capital.bg/