Eleven търси поредните компании, в които да инвестира

October 24, 2014 in ОТТ Новини

Фондът за дялово инвестиране Eleven предоставя нова порция финансиране на стартиращи компании в областта на технологиите, съобщиха от екипа му. Прозорецът за кандидатстване е бил отворен в началото на месеца, а крайният срок за подаване на заявките изтича на 31 октомври. Одобрените проекти могат да разчитат на първоначална инвестиция от 25 хил. евро срещу 8% дял в компанията им, като подкрепата за тях не се изчерпва дотук. Екипите, в които Eleven инвестира, преминават през 3-месечна акселераторска програма, включваща множество обучения, менторски срещи със специалисти от страната и чужбина и ползване на споделеното работно пространство на фонда в Телефонната палата в София.

Това ще бъде осмата кампания по набиране на инвестиционни проекти, която Eleven провежда от стартирането на дейността си преди две години. Обикновено фондът получава около 300 кандидатури, от които одобрява между 10 и 15. Вторият фонд за дялово инвестиране, който работи по същия модел, LaunchHub, тъкмо затвори апликационния си прозорец и ще обяви селекцията си в края на октомври.

Конкурс в три етапа

За да кандидатстват за инвестиция от Eleven, стартиращите компании първо трябва да попълнят онлайн апликационна форма (https://www.f6s.com/elevens8#/apply) до 31 октомври. Формата се състои от 48 въпроса, които дават реална представа за предприемаческата идея и как тя ще се превърне в работещ бизнес. След разглеждане на всички кандидатури Eleven кани около 50 компании, с които провежда интервюта лично или по Skype. Около половината от интервюираните кандидати биват поканени на така наречените Selection Days в София. Това е събитие, на което екипите подготвят няколкоминутна презентация на бизнеса си и представят пред инвестиционния комитет на фонда. Новите компании в портфолиото на Eleven ще станат ясни в края на ноември.

Първоначалната инвестиция от 25 хил. евро се усвоява наведнъж. След първия месец на работа по проекта компаниите получават възможност за допълнителни 75 хил. евро под формата на конвертируем заем (пари, които след време могат да се трансформират в дял). Максималната инвестиция, която фондът предоставя по регламент, възлиза на 200 хил. евро. Освен финансова Eleven предоставя още административна, техническа и менторска подкрепа за стартиращите бизнесмени.

Средствата за инвестицията идват от програма JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). През 2012 г. той разпредели общо 21 млн. лв между Eleven (12 млн. лв.) и Launch Hub (9 млн. лв.), поставяйки им мисията да ги вложат в перспективни иновативни бизнеси. Дотук Eleven е финансирал 83 компании от България и чужбина с близо 6,5 млн. евро. Резултатът на LaunchHub е 50 компании, подпомогнати с около 5 млн. евро., като само преди дни е затворен поредният апликационен прозорец на фонда. По думите на управляващия партньор в LaunchHub Любен Белов този път постъпилите заявки са били по-малко от обикновено, което е резултат на преоформената стратегия на екипа сам да търси и да кани компании, с които иска да работи.

Препоръки към кандидатите

Съдейки по това какво са финансирали напоследък, фондовете за дялово инвестиране са определили като перспективни индустриите, които обслужват голям брой потребители по целия свят и при които пресечната точка с технологиите може да доведе до подобрение на услугата или продукта. Във финансовата индустрия например е модерно да се разработват варианти за разплащания чрез криптовалути като Bitcoin. Иновативни продукти и услуги се разработват също в здравеопазването и образованието, където потенциалът на технологиите все още не се използва достатъчно. Хит сред предприемачите е и създаването на платформи, които позволяват на софтуерните разработчици да пишат програми по-бързо. “Търсим проекти с потенциал за бърз глобален растеж. Фокусът ни са продукти и услуги, които да се търсят и извън България”, обяснява Теодора Мирчева от Eleven. Друг съвет, който тя дава към предприемачите, е да търсят решение на реално съществуващ проблем. Освен идеята оценяващите анализират внимателно и какъв е екипът, който ще я реализира. Силните екипи се състоят от хора с допълващи се умения – например екип от трима мениджъри често не е добра идея.

Източник: capital.bg