Хляб за 1 милион долара

February 12, 2015 in ОТТ Новини

Основателката на „Мрежа Хлебни Къщи” Надежда Савова-Григорова е българският финалист в глобалната инициатива за социални предприемачи  ‘THE VENTURE’ WIN THE RIGHT WAY на CHIVAS.  Тя ще представи България на Големия Финал на 20 юли в Силициевата Долина, Сан Франциско. Надежда ще се състезава за част от наградния фонд от $1 000 000 с финалистите от останалите 13 страни участнички.

Страната ни се нареди на четвърто място по брой на подадени кандидатури в световен мащаб. Четири оригинални проекта стигнаха до българския полуфинал в тази надпревара на иновационни идеи, които съчетават бизнеса със социалния принос и ангажираност към обществото. Единствената дама сред полуфиналистите, основател и собственик на „Мрежа Хлебни Къщи”, заслужи най-високата оценка на локалното жури. Магията на хляба, който носи радост и живот, който се превръща в обединяващ символ за всички хора и култури е и израз на единство, вдъхновява Надежда Савова-Григорова за това начинание. Хлебните къщи са местни институции, където се провеждат регулярни събития с месене и печене на хляб с хора от деликатни социални групи. Социалният заряд на тази идея е заложен в т.н. „общностни месения на хляб”, които имат културно-образователен и терапевтичен аспект – рисуване с брашно, изработване на кукли от тесто, месене на хляб от слепи хора.

Надежда Григорова е собственик на две развити и функциониращи Хлебни къщи, а в дългосрочен план е предвидено във всеки областен град на България да бъде създадена такава Къща, която да работи като социално-културен център и социално предприятие фурна за хляб.

Надежда Савова-Григорова е културен антрополог с диплома в Университета „Принстън“, САЩ. През 2008 г. основава Международния Съвет на Самодейните Средища /световна мрежа от културни центрове/,  създател е на първата Хлебна Къща в дома на своята прабаба в Габрово. И още – пътешественик на Годината на Нешънъл Джиографик /2012/, презентатор, консултант по културни политики /към ЮНЕСКО/, иконописец, поет, фотограф, творец. Любовта към хляба обаче, е истинския център в живота й – начин да предаде доброто и надеждата с енергията на ръцете. Културата на хляба и идеята на Хлебните къщи на Надежда Савова-Григорова, вече са прехвърлили границите на България. Интерес към това начинание има в над 15 страни по света, а реализацията по разширяване на този благороден проект предстои.

Членовете на журито на конкурса “The Venture – WIN THE RIGHT WAY” за България бяха Елица Панайотова – изпълнителен директор на “София тех парк”, Павел Езекиев – управляващ фонда за рисков капитал NEVEQ, Галя Прокопиева – изпълнителен директор на „Икономедия”, Манол Пейков – издател и собственик на издателска къща „Жанет 45”, Боян Бенев – млад предприемач и Мирослава Симова  – управляващ директор на „Pernod Ricard” за България. Критериите, по които журито оценява проектите бяха какъв мащаб на положително въздействие притежава този бизнес, доколко идеята съвпада с ценностите на Chivas Regal, колко голям е потенциалът на този проект, добре ли са проучени възможностите и пазарът за тази идея, практична ли е тя, подходяща ли е за локалния ни пазар, колко скоро се очаква разгръщането на капитала, има ли патент върху интелекуална собственост, съществуват ли патенти, свързани с технологии, притежава ли екипа умения да се справи с предизвикателството и проекта.

Нашата финалистка ще бъде подготвена за Големия Финал в The Venture от експерти в социалното предприемачество и компетентни професионалисти. Тя ще представи своята идея пред международното жури в Силицевата Долина, което ще определи и крайния победител в тази амбициозна надпревара. Журито ще има последна дума в  разпределянето на $750 000 от общото финансиране – останалите $250 000 зависят от гласувалите за всеки индивидуален проект.

Всеки желаещ ще може да гласува чрез crowdfunding платформата IndieGogo и да даде своя глас за своя фаворит. Очаквайте подробности за начина, по който бихте могли да подкрепите българския финалист в The VENTURE наофициалната страница на инициативата  и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria.

Източник: http://www.manager.bg/

Автор на статията: Сирма Пенкова