Четири компании са финалистите в конкурса на Chivas за социални бизнес идеи

February 10, 2015 in ОТТ Новини

Четири български компании ще се състезават за място на международния конкурс за социални бизнес идеи Chivas “The Venture”. Победителят ще има възможност да представи проекта си на големия финал в Силициевата долина с награден фонд 1 млн. долара.

Глобалната инициатива, организира от Chivas Regal, има за цел да стимулира младите хора да развият собствен бизнес, който работи в полза на обществото. В конкурса участват общо 14 държави, като всяка от тях излъчва по един победител. Екипите с най-добрите идеи ще имат едноседмичен тренировъчен лагер в Силициевата долина, където ще получат полезни съвети за изграждането на успешен бизнес. Техни ментори ще бъдат водещи лидери и експерти в средите на предприемачите. В края на престоя четиринадесетте финалисти ще представят проектите си пред международното жури, което ще избере големите победители с общ награден фонд 1 млн. долара.

Журито, съставено от шестима успели български предприемачи, трябваше да отличи най-добрите идеи между общо 127 кандидатури. Изборът им се сведе до четири компании, чиято цел е промяна на обществото и средата, в която живеем. Финалистите на националния кръг са Arthesis, Bread Houses Network, Dronamics и Small Foot. 

Arthesis

Основателите на компанията Arthesis – Атанас Дюлгеров, Георги Чипов и Демир Тончев, искат да вдъхнат самочувствие на хората с ампутация на крака, изработвайки уникални обвивки за техните протези. Всеки клиент може сам да измисли дизайна на продукта, така че напълно да отговаря на предпочитанията му. Преди да основат Arthesis, тримата младежи са работили върху други стартъп проекти. Познанията, натрупани в областта на протезирането и 3D принтирането, ги вдъхновяват да създадат продукт, който помага на клиентите им да водят пълноценен и самоуверен начин на живот. Важен елемент в изработването на продукта е софтуерът, който превръща снимки в 3D модели. По този начин всеки нуждаещ се може да снима здравия си крак и да получи съразмерна на него обвивка за протеза. Клиентите имат възможност да избират между готови прототипи или да създадат собствени такива. Към момента цената им варира между 300 и 1500 долара в зависимост от модела, а поръчките стават през сайта на фирмата. Екипът се надява Arthesis да стане разпознаваем аксесоар, който променя живота на хората. В световен мащаб компанията има два конкурента на пазара. За да развият бизнеса си, младите предприемачи имат за цел да създадат мрежа от клиники, които да предлагат и разпространяват продукта им.

Bread Houses Network

Според народните обичаи замесването и печенето на домашен хляб символизират семеен уют и приемственост. Към това се стреми и Надежда Григорова с проекта си Bread Houses Network. Идеята й е да организира срещи на хора в неравностойно положение, които заедно да се научат да приготвят домашен хляб. За да им помогне да се почувстват пълноценни и приобщени, основателката на компанията отваря седем пекарни в различни градове на България, където желаещите могат да практикуват занаята. След като придобият основните умения, хората в неравностойно положение остават на работа в пекарните и продават ръчно направения от тях хляб. Компанията е изградила партньорства с организации като Червения кръст, ЮНЕСКО, фондация “Лумос” и др. Целта на Надежда Григорова е да отвори пекарни в държави от цял свят, за да могат повече хора заедно да се докоснат до заложения в културата ни, одухотворен ритуал на “замесване, печене и разчупване на хляб”.

Dronamics

Лесно, евтино и бързо транспортиране на стоки до недостъпни за познатия транспорт места. Това е проектът на братята Свилен и Константин Рангелови. Тяхната компания Dronamics изработва карго дрони, които могат да пренасят до 350 кг полезен товар на разстояние над 2 хил. км. Карго дроните представляват безпилотни самолети, предназначени за логистичната индустрия. Прототипът, върху който работят братята Рангелови, е иновация в областта поради способността му да пренася големи товари за цивилни цели на далечни дестинации. Социално отговорната страна на компанията им се изразява в ниските разходи за транспорт, което би помогнало за разрастване на търговията и в малките, по-недостъпни градове и села. Основателите на Dronamics работят съвместно с холандски специалисти по авиокосмическо инженерство, а през април очакват да е готов и първият им карго дрон.

Small Foot

За любителите на зимни спортове компанията Small Foot разработва надуваеми леснопреносими снегоходки. Евгени Недялков, Димитър Ковачев, Петър Димитров и Иван Иванов обединяват усилия и създават иновативния продукт, който няма конкурент на пазара и е с патентна защита в САЩ, Канада, Япония, ЕС, Русия и Украйна. Снегоходките Small Foot представляват своеобразна миниатюрна лодка без дъно, която се надува с въздух. Дизайнът им позволява директен контакт на обувката с терена. Технологията на изработване пък спомага за маневреност при ходене, а котките по долната страна на снегоходките подобряват сигурността при изкачване и слизане по твърд сняг. Продуктът е подходящ за хора, които практикуват спортове като сноуборд, сноукайт, парапланеризъм и др. Small Foot се продават в собствен онлайн магазин и чрез дистрибутори по цял свят. Произвеждат се с помощта на компанията за детски обувки “Колев и Колев”. Официалната цена на един чифт е 200 евро, но към българските клиенти компанията води “политика на приятелски продажби” и ги предлага на половин цена. Плановете на собствениците са да разработят нов модел, предназначен за туристи в планината, и да излязат на световния пазар чрез бъдещи партньорства с големи производители.

Източник: http://www.capital.bg/

Автор: Сирма Пенкова